1 Kasım 2011 Salı

Toyota Yaris (Yaris'e Var Mısın)




Uzuuun bir zamandır, reklam eleştirisi yazmıyordum. Hatta blogumun varlığını bile unutmuşum diyebilirim. Bir süredir ilgimi çeken, pozitif ya da negatif tepki verdiğim reklamları aklımda tutmaya çalışırken, canımın yazmak istediği şu Toyota Yaris reklamı oldu.

Reklam, "At, Avrat, Silah" mottosunun güncel versiyonu olan "kadın=araba" mantalitesiyle yola çıkmış. Kırmızı araba, kırmızı kıyafetli kadın. Hatta kadının yüz ifaesi bile, arabanın ön panel tasarımına benziyor. Şimdi reklamı sahne sahne inceleyelim:

İlk planda, göz makyajı yapan bir kadın ve arabanın farlarını görüyoruz. Ardından kadın aynaya bakarak çıplak sırtına göz atarken, arabanın arka kamerasından bir görüntüyle karşılaşıyoruz. Araba tünelde ilerlerken, kadın saç kurutma makinesinin rüzgarıyla saçlarını kurutuyor. Araba yolda şerit değiştirirken, kadın bacak bacak üstüne attığı sahneyle karşılaşıyoruz. Burada kadının üzerindeki kıyafetin ve ayakkabıların, arabanın rengiyle özdeş olduğu dikkatimizi çekiyor.

Sonraki sahnede kadın ruj sürdüğü dudaklarında işaret parmağını gezdirirken (bunu niye yaptığı konusunda bir fikri olan arkadaşlar varsa bekliyorum!) arabanın dokunmatik LCD ekranında sürücünün (gene dokunarak) şarkı seçtiğini görüyoruz. Kadının parfümü sıktığı yer, dudaklarını da vurgulamak adına boynu değil, suratının ortası olarak belirlenmiş. Gözüne mözüne kaçar maazallah, ne gerek var kırmızı rengi vurgulamak için bu kadar uğraşa? Akabinde, arabamız da aynı şekilde kadının yaptığı gibi suları sıçratıyor, (birinin suratına sıçratmıyordur umarım) fışş sesiyle birlikte.

Kadın elbisesinin fermuarını kapatırken, ceket ve gömlek giydiğini gördüğümüz sürücü, tek bir dokunuşla arabanın çatı penceresini açıyor. Burada, adamın kadını soymak istediği gibi bir mesaj veriliyor istemeden de olsa. Köşeyi aynı anda dönüyor araba ve yengemiz, podyumda müziğin ritmiyle şalını (evet şalını) sallaya sallaya yürürken yüzünde muzip (ve arabanın ön paneline benzeyen) bir ifadeyle araba karşısına çıkıyor. Karşılıklı birkaç bakış attıktan sonra, kapının açık kapısından içeri giriyor ve sloganı melodiyle duyuyoruz: "Yaris'e var mısın?"

İlk izlediğimde reklamın seksist yaklaşımlarını çok rahatsız edici buldum. Ancak sonraki izlemelerimde, özellikle kadının yüz ifadesinin arabaya ne kadar benzediğini görmek hoşuma gitmedi değil. Akılda kalıcı minimal müziğiyle de, kafalarda yer etmeyi başardı Toyota Yaris. Eğer vermek istedikleri mesaj: "Bu arabaya binen, kızı götürür" se, benden tam puan aldı.

Yok değilse, Reklamın Kötüsü Puanımız: 7/10

Hiç yorum yok: